Eerste paal Spaardersbad

Op 13 juli 1938 werd de eerste paal geslagen voor het Spaardersbad. In de Goudsche Courant stond het volgende verslag:

“Het is zover, dat het overdekte zwembad zijn stichting tegemoet gaat. Na vijf jaar sparen, wordt de bouw werkelijkheid, hedenmorgen is op het terrein aan de Van Itersonlaan, waar de inrichtingen opgetrokken zal worden, de eerste paal geslagen, een eenvoudige gebeurtenis voor een belangrijke instelling.

Verloren terrein
Op het verloren terrein tussen Van Itersonlaan en de la Reylaan stampte de heimachine, die ook al modernisering van den tegenwoordige tijd heeft ondergaan, want in plaats van het zwarte zwoegende stoomapparaat, is er thans de bescheiden ruwoliemotor om de palen in de grond te drijven.

Zeventien meter (198 slagen)
De eerste ging een zeventien meter den bodem in, waartoe naar een oplettende omstander telde, 198 slagen nodig waren. Bij den laatsten klap bediende de voorzitter van het Comité van actie voor de stichting van het Spaardersbad, de heer J.C. den Boer, de machine. Met hem waren de andere leden van het comité aanwezig, voor welke het uiteraard een vreugdevolle dag was nu de toegewijde arbeid resultaten opleveren en het al lang beoogde ideaal in vervulling gaat. Ook de architect, de heer W.Bakker uit Baarn, woonde de gebeurtenis bij en uiteraard was er ook de aannemer, de heer A.M. de Korte te dezer stede.
Waar thans nog het groene land ligt, moet volgens het bestek over vijf en een halve maand het Spaardersbad staan. Omstreeks 1 januari hoopt men het overdekte bad, dat een bassin van twaalf bij vijf en twintig meter krijgt, in gebruik te nemen en dan zal het grote ogenblik daar zijn, dat Gouda ook des winters kan zwemmen.”

De bouwers van het Spaardersbad

Leave a Reply